Dobre i ostre noże to obowiązkowe wyposażenie każdego szefa kuchni, również tego, który gotuje w zaciszu własnego domu. Ostry i wytrzymały nóż wpływa na wygląd przyrządzonego dania, ale również skraca czas przygotowania posiłków. Za pomocą najlepszych noży można siekać, filetować i ciąć naprawdę precyzyjnie, a sam proces gotowania staje się przyjemnością. Wysokiej jakości noże japońskie są długowieczne, niebywale ostre i wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne. Do tego są odpowiednio ciężkie, wyważone i bardzo dobrze się nimi pracuje. Za cechy ostrza odpowiada stal, z której wykonano nóż. Zwykle to wysokiej jakości materiał, który można naostrzyć. Dobrze zaostrzony nóż japoński jest ostry przez długi czas – to duża zaleta, którą doceni każdy szef kuchni.
Jak wybrać dobry nóż japoński?
Wysokiej klasy noże japońskie nie są tanimi produktami, ale to zakup na lata. Nóż nie wymaga częstego ostrzenia, ponieważ stal, z której został on wykonany, jest materiałem o bardzo dobrych właściwościach. Noże są bardzo ostre, dlatego krojenie, siekanie lub filetowanie trwa chwilę i jest bardzo precyzyjne. Dobry nóż powinien być odpowiednio ciężki i musi się go dobrze trzymać w dłoni. Noże japońskie ostrzy się za pomocą specjalnych ostrzałek, które wykonane są z kamieni ceramicznych lub z kamieni naturalnych. Noże z Japonii ostrzy się pod kątem, dzięki temu uzyskuje się bardzo ostrą krawędź tnącą. To również warto uwzględnić, wybierając swój pierwszy nóż szefa kuchni. Należy również pamiętać, że o nóż japoński trzeba odpowiednio dbać. Po każdym użyciu powinien być on dokładnie wyczyszczony, umyty oraz wytarty. Te czynności pozwolą zachować stal w nienagannej jakości.
Noże japońskie do zadań specjalnych
Noże japońskie to produkty wprost przeznaczone do zadań specjalnych. Ułatwiają siekanie ziół, warzyw oraz owoców, są wprost niezastąpione podczas filetowania mięsa lub ryb. Szatkowanie wędlin i serów również nie będzie problemem, jeśli posiada się wysokiej klasy nóż szefa kuchni. Noże różnią się między sobą szerokością, ale też kształtem klingi, czyli ostrza. Rękojeść może być wykonana z drewna lub z metalu. Laminowane drewno wygląda bardzo dobrze, a do tego jest w pełni odporne na wilgoć oraz ogranicza rozwój bakterii. Warto zdecydować się na cały zestaw noży japońskich. Wśród nich znajduje się szeroki nóż szefa kuchni, wyglądem przypominający nieco tasak oraz nóż do siekania warzyw czy też nóż do filetowania mięsa. Japońskie noże są idealnym pomysłem na prezent, zwłaszcza dla osób, które uwielbiają gotować.