Dowiedz się szczegółów w temacie francuskich win naturalnych na podstawie rzeczywistego przedsiębiorstwa i oryginalnych produktów.
Jakiś czas temu głośno było o powstaniu raczej mało formalnego stowarzyszenia naturalistów. Osoby te były i są nadal związane z branżą alkoholową, a konkretnie z produkcją win. Co ciekawe, ogromne rzesze naturalistów pojawiają się również w samej Francji, która jak wiadomo jest kolebką najwyższej jakości alkoholi. Czy to oznacza, że wina „ulepszane” nie będą już tak popularne, jak kiedyś?
Co to jest wino naturalne?
W winie naturalnym wszystko przebiega dokładnie tak, jak żąda tego natura. Nie ma tu miejsca dla niektórych, sztucznych procesów chemicznych, dzięki którym smak i wygląd wina prezentują się nieco inaczej niż w rzeczywistości. W naturalnym winie próżno szukać niepotrzebnych substancji chemicznych, ulepszaczy i innych związków, które w mniejszym lub większym stopniu wpływają na zmianę naturalnego smaku wina. Nic więc dziwnego, że francuskie wina naturalne są tak popularne wśród (nie tylko polskich) konsumentów.
Czego unikać?
Nie jest tajemnicą, że wytwórcy win dysponują szeregiem narzędzi, dzięki którym ostateczny smak i aromat trunku są w pewnym stopniu zmieniane. Co ciekawe, tendencjom tym podlegają również najbardziej popularne wina, które zdobyły uznanie wielu branżowych specjalistów. Nagle okazuje się, że dobrze znane marki win, często pracowały nad sztucznym ulepszeniem smaku swoich wyrobów. I choć kroki te nie miały np. negatywnego wpływu na zdrowie konsumentów, to i tak kojarzą się one mniej więcej z tym, czym dla świata sportu jest doping. Na szczęście na tym polu dużo się zmienia, a wyznacznikiem tychże trendów są wina francuskie.
Nienaturalne procesy wytwarzania wina
O jakich „niedozwolonych” dla wielu konsumentów czynnościach jest tu mowa? Jedną z nich jest np. technika odwróconej osmozy, której celem jest przyspieszenie wzrostu wina. Część wytwórców stawia również na dodawanie do produktu finalnego soku z winogron, dzięki któremu trunek ma znacznie intensywniejszą barwę i smak. Do kontrowersyjnych metod aromatycznego wzbogacania wina należy też jego sztuczne napowietrzanie.
Podsumowując, każdy ma prawo wyboru swojego ulubionego wina. Niemniej możliwość postawienia na produkty naturalne, winna być tak samo preferowana, jak produkty wzbogacane różnymi, chemicznymi metodami.